top of page

Dag van Duurzaamheid

  • Foto van schrijver: Joy Droogsma
    Joy Droogsma
  • 9 okt 2019
  • 5 minuten om te lezen

Duurzaam leven het is tegenwoordig een enorme hype! Want het milieu daar moeten we wat aan doen. Maar hoe doe je dat nou? Tegenwoordig hoor je er veel over in het nieuws en stikt het inmiddels van de bio producten en winkels. Daarnaast raken grondstoffen op, vliegen wij mijlen ver met vliegtuigen en vinden we het dood normaal om op 2 uur afstand te wonen van het werk en daar lekker met je benzine- of dieselauto naar toe te rijden. Doe daar dan nog maar even een werkafspraak bij in Londen met het vliegtuig. Want dan kost heet niet zoveel tijd. 'S avonds nog even een lekker stukje vlees met veel plastic er omheen, kachel om maximaal en alle lichten aan want het is weer vroeg donker en koud. Dan nog even een borrelplankje met heerlijke bitterballen van Kwekkeboom. (Kies lekker voor de vega variant, dan ben je meteen duurzaam bezig!)

Oke even terug naar waar ik was gebleven, duurzaam leven. Waar we dan snel aan denken is vlees, voedselverspilling en plastic. Maar wat kunnen wij nou doen, om net iets duurzamer te gaan leven. Nou daar heb ik een leuk lijstje voor aan tips! Ondertussen geniet lekker van een vega bitterbal! Die zijn deze week ook nog eens in de aanbieding bij de Appie! 1+1 gratis :) Winwin situatie.


1. Leer het verschil tussen groen en duurzaam

Er zit een groot verschil tussen groen leven en duurzaam leven. Groen leven is eigenlijk een marketing concept om te verdienen aan mensen vanuit bedrijven. Duurzaam leven betekent leven met het minste impact op het milieu, zo min mogelijk afval en met middelen die hergebruikt kunnen worden zonder schade aan levende wezens. Dus bijvoorbeeld een hybride auto is groen en een fiets duurzaam. Zulke auto's rijden op olie gebaseerde brandstoffen, die erg schaars zijn. Het bevat onderdelen die duur zijn en schadelijk voor het milieu.


2. Verander 'willen' naar 'nodig hebben'

Bedrijven halen jou over om dingen te kopen. Verander deze gedachte en denk goed na of je het wel echt nodig hebt! Dus koop alleen dingen die je écht nodig hebt, koop niet iets wat je al hebt, je hoeft niet per se alle trends en stijlen te volgen met nieuwe dingen, probeer zelf dingen te maken. Of ga naar een tweede hans winkel en kijk daar naar leuke spulletjes. Op marktplaats staan ook super leuke dingen. Daarnaast heb je ook verschillende app's waarop je kleding kunt verkopen en kopen.


3. Stop met verspillen

In de loop van de jaren hebben we steeds meer afval gekregen. Afval moet worden vernietigd na gebruik en dat kost energie. Ook gooien we voedsel snel weg, terwijl je het vaak nog gewoon kunt gebruiken. Denk hierbij een de THT en TGT datums op voedsel. Bij tenminste houdbaar kan het product vaak nog wel gebruikt worden na die datum. Gewoon even goed ruiken en kijken naar de kleur van het product. Ook kun je zelf een tasje meenemen ipv alles maar in plastic zakken te doen of wegwerp broodzakken.


4.  Lokaal leven


Als je duurzaam wilt leven, moet je lokaal leven. Hoe meer je lokaal kunt eten, kopen en consumeren, hoe beter! Het is duur om dingen te laten verschepen vanuit andere landen en je moet ook lang wachten.. Moet je per se die avocado uit zuid-Afrika hebben, of kun je ook de avocado uit Spanje kopen? (die avocado's is een veel ingewikkelder verhaal) Maar denk maar aan een sinaasappel uit Spanje of een lekker appeltje uit je eigen tuin of van de lokale boer. Er vallen zulke leuke lokale producten te krijgen. In veel plekken heb je een leuke landwinkel of andere lokale winkeltjes. Hier verkopen ze vaak super leuke dingetjes!


5. Let op je verbruik

Is het nou echt nodig om 20 minuten te douchen? of kan dit ook in 5 minuten? Moet je nou echt de kraan zo lang aan laten staan om de sla te wassen. Moet de kachel echt zo hoog of kan je ook een extra trui aan. Het licht wat vaker uit en gezellig een kaarsje aan is natuurlijk ook top. Heb je echt een vaatwasser nodig? Moet de was echt in de droger? Moet je nou echt met de bus of kan het ook op de fiets? Moet je echt alles aan de stroom hebben?


6. Leer jouw eigen eten te verbouwen

Once upon a time..long time ago verbouwden mensen hun eigen eten en wisten zij precies hoe dat moest. Er zijn tegenwoordig maar weinig mensen die dit doen en weten hoe je dat moet doen. Weet jij hoe je een tomaat verbouwt? Veel voedsel wordt nu op schaal gemaakt in grote fabrieken op de lopende band.

Dit kost veel energie, er is veel afval en er is maar weinig diversiteit in voedsel. Hier is een idee: koop met vrienden, buren of familie een stuk grond en verbouw jouw eigen eten. Het is heerlijk vers, gezond en zonder bestrijdingsmiddelen.


7. Kies voor een duurzame balans tussen dierlijke en plantaardige eiwitten

De productie van dierlijke en plantaardige eiwitten heeft op verschillende manieren impact op het milieu. Zo heeft veeteelt bijvoorbeeld veel landbouwgrond nodig, waarvoor veel bos wereldwijd verdwijnt. Ontbossing is niet alleen belastend voor dieren, planten en de inheemse bevolking, maar draagt ook bij aan klimaatverandering, waardoor oogsten mislukken en ecologische systemen veranderen. Daarom is een duurzame balans tussen dierlijke eiwitten (zoals vlees, melk en eieren) en plantaardige eiwitten (zoals noten, peulvruchten en granen) essentieel.


8. Kies vaker voor een maaltijd zonder vlees

Tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden om een maaltijd zonder vlees te eten. Denk hierbij aan de vleesvervangers, maar ook aan peulvruchten of wat extra groenten. Je ziet veel bekende food merken meegaan en brengen ook super lekkere vega snacks op de markt. Een avondje met vrienden of familie? Zet eens Kwekkeboom vega bitterballen op tafel. Wedden dat ze het niet eens door hebben? Mocht je de stap naar vega moeilijk vinden dan zijn er ook merken zoals GRO die bijvoorbeeld de 50/50 blended burger aanbieden. 50 procent rund en 50 procent oesterzwam!


9. Eet lokaal en met de seizoenen mee

We zijn zo gewend dat haast alle producten die we eten het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Grote hoeveelheden voedsel worden ingevoerd van verre landen, terwijl Nederlandse en Europese boeren het hele jaar door producten kunnen leveren waarmee we gevarieerd en gezond kunnen eten. Lokaal en met de seizoenen mee eten zorgt voor een korte voedselketen. Dat biedt toegevoegde waarde voor de boer en vormt een belangrijke basis voor (duurzame) kringlooplandbouw. Daarnaast houdt het jezelf ook creatief met recepten. Elke week hetzelfde menu is op een gegeven moment ook een beetje saai. Laat je verrassen door de producten van het seizoen!


10. Betaal een eerlijke prijs

Een goede prijs voor voedsel helpt boeren en arbeiders in ontwikkelende landen een betere plek te verwerven in de handelsketen. Het kopen van een product met een keurmerk voor een eerlijke prijs zorgt voor leefbare lonen en een duurzame toekomst voor boeren, wat bijdraagt aan voedselzekerheid.

Natuurlijk hoef je niet meteen helemaal duurzaam te gaan leven en een hutje te bouwen op de hei. Maar alle beetjes helpen. Begin bij het bewust worden van een duurzaam leven, daarna kan je kleine stapjes zetten. Als we dat nou met zijn allen doen dan komen we er wel!

 
 
 

コメント


©2019 by Food Happiness enJoy. 

bottom of page