Kefir dat was weer eens een nieuw woord dat ik geleerd heb. Maar wat is het nou eigenlijk? kefir is een pure zuiveldrank gemaakt volgens authentiek recept. Het is een natuurlijke bron van voedingsstoffen. Kefir bevat rechtsdraaiende melkzuurbacteriën, calcium, eiwitten, vitamine B2 en B12.
Nou ik was dus erg benieuwd. Ik zag dat optimel dit product verkocht. Op naar de albert heijn, nergens optimel kefir te vinden. Dus uiteindelijk kwam ik met een pak kefir thuis van de AH. Hiermee heb ik heerlijke pannenkoekjes gemaakt en kaiserschmarnn. Maaaaaarr de optimel kefir met een lekker smaakje wilde ik toch nog steeds proberen. Dus de zoektocht ging verder. Inmiddels een stuk of wat albert heijns verder. Nog steeds geen optimel kefir. Maar wel Arla kefir bosbessen. Hier heb ik een lekker nicecream van gemaakt. Met bevroren banaan en als topping wat muesli, noten en aardbeien. Super lekker! Ik ben fan!
Maar wat doet kefir eigenlijk, en waarom zou je het moeten nemen?
Positieve invloed op het immuunsysteem
Vitamine 12 heeft een positieve invloed op het immuunsysteem
Bevordert de energiestofwisseling
Vitamine B2 (wordt ook wel riboflavine genoemd), vitamine B12 & calcium staan bekend het energieniveau & energieleverend metabolisme te ondersteunen.
Van belang voor het zenuwstelsel
Vitamine B2, B12 & calcium dragen bij aan een normale werking van het zenuwstelsel.
Groei van spiermassa & ondersteunt de botten Eiwit, ofwel proteïne, dragen bij aan de groei maar ook aan de instandhouding van spiermassa. Dit geldt ook voor de instandhouding & ondersteuning van de botten.
Waar komt kefir vandaan?
Oorspronkelijk komt kefir uit het Kaukasus gebergte. Het woord ‘kefir’ is afgeleid van het Turkse woord keyfir. Wat ‘je goed voelen’ betekent. In het Kaukasus gebergte vormde kefir een belangrijk onderdeel van het basisvoedsel. In de jaren tachtig maakten mensen vaak zelf kefir met een mengsel van melkzuurbacteriën en gisten. Deze vormen samen bloemkoolachtige kefir korrels wat ook wel het ‘yoghurtplant’ of ‘kefirplant’ wordt genoemd. Tegenwoordig vind je kefir kant-en-klaar in de supermarkt. Dit wordt gemaakt van een standaard mengsel van bacteriën en gisten.
Eigenlijk eten we dus gewoon lekker allemaal bacterien. Hmmm fantastisch!
Comments